|   | 
				
					| Författare: | Bergstedt Gustav
,  Bexhed Jan-Mikael
,  Bielenstein Henrik
,  Calissendorff Axel
,  Kleineman Jan
,  Levin Marianne
,  Melz Peter
,  Pehrson Lars
,  Rosén Jan
,  Unger Sven
,  Warnling Conradson Wiweka
 |  | Titel: | Maträtt – Lätt seriösa betraktelser över mat och rätt |  | Anmärkning: | Med illustrationer av Fibben Hald. |  | Upplaga: | 2 uppl. |  | Utgivningsår: | 1994 |  | Omfång: | 156 sid. |  | Förlag: | Juristförlaget Stockholm |  | ISBN: | 9175986752 |  | Typ av verk: | Samlingsverk |  | Ämnesord: | Allmänna verk och samlingsverk
 |  
  |  
 Pris: 307 SEK exkl. moms   |   Den här boken utgör en meny med ett antal olika maträttsliga anrättningar att avnjutas av dem som är intresserade av mat och rätt. I den första upplagan serverades fem rätter. Nu har menyn utökats tack vare maträttslig forskning och rätterna är elva olika artiklar som behandlar skilda rättsliga frågor som har samband med mat och måltider. 
 
Ätandet kan involvera en rad olika rättsliga problem. De flesta är triviala, någar kan i värsta fall bli fatala. Restauranggästen kommer primärt i kontakt med beskaffenhet, försening, uppdelning av notan, insjuknande efter måltiden o dyl vilket behandlas i de fyra första artiklarna. 
 
Andra frågor berör primärt krögaren och andra matproducenter. Det gäller frågor om marknadsföring av mat, skydd för recept, serveringstillstånd för alkohol, slaktbestämmelser o dyl, vilket behandlas i de följande fem artiklarna. 
 
Avslutningsvis behandlas en för gästerna och krögarna gemensam angelägenhet. Kan måltiden ske med obeskattade medel i form av representation o dyl?  
 
 
Innehåll: 
 
Några rättsliga aspekter på restaurangbesök 
av Axel Calissendorff 
 
Argus Svenssons söndagsmiddag (eller rätten till egen nota m.m.) 
av Henrik Bielenstein 
 
När blir ett middagssällskap ett enkelt bolag? 
av Sven Unger 
 
Om ansvaret för farlig mat - med särskilt beaktande av den ostronätande allmänhetens ökade skydd 
av Jan Kleineman 
 
Gränslöst svårt med mat och inte minst med vin och sprit i det nya Europa 
av Marianne Levin 
 
Kokkonstens rättsskydd - från rättsskyddade innovationer till oskyddade konstformer 
av Jan Rosén 
 
Namn och beteckningar på mat 
av Lars Pehrson 
 
"Nubben" på krogen med eller utan "ölgås"; om serveringstillståndets livsvillkor 
av Wiweka Warnling-Nerep 
 
Laga och olaga förtäring av alkoholdrycker på tåg och stationsområden 
av Jan-Mikael Bexhed 
 
Djurens balk eller julegrisens svanesång 
av Gustav Bergstedt 
 
Skattad eller obeskattad spis 
av Peter Melz |  |   |   
				 |