DRM och upphovsrättens obalans
   
 
Författare:Still Viveca
Titel:DRM och upphovsrättens obalans
Utgivningsår:2007
Omfång:348 sid.
Förlag:IPR University Center Helsingfors
ISBN:9789529986415
Typ av verk:Akademisk avhandling
Ämnesord:Immaterialrätt

Pris: 936 SEK exkl. moms

 

DRM (Digital Rights Management) består av system såsom kopieringsskydd, rättighetsförvaltningssystem och system för elektronisk handel, med hjälp av vilka man elektroniskt hanterar rättigheter till och styr användning av verk. DRM-system används av upphovsmän och andra rättsinnehavare för att på ett aktivt eller passivt sätt skydda innehåll såsom musik, film, spel och datorprogram mot oauktoriserad användning och spridning.

Den rättsliga regleringen av DRM-system förbjuder kringgående av dels tekniska åtgärder och dels information gällande rättighetsförvaltning. Gällande lagstiftning utgår från att DRM-systemen endast används för att säkerställa upphovsrätten i den digitala miljön. Inom rättslitteraturen har man dock framfört farhågor över att DRM-system ”låser in” upphovsrättsliga verk och omkullkastar upphovsrättens balans, dvs. den balans mellan sinsemellan motstridiga intressen och värderingar, som det upphovsrättsliga institutet strävar efter att uppnå. Det rättsliga skyddet av DRM-system har ansetts utgöra ytterligare ett led i den expansion av upphovsrätten som ägt rum.

Avhandlingen analyserar på vilket sätt DRM-system kan sägas öka rättsinnehavarnas kontrollmakt och påverka den upphovsrättsliga balansen. Avhandlingens primära fråga är hur man ur regleringsteoretisk eller rättspolitisk synvinkel kunde återställa upphovsrättens balans med tanke på rättsinnehavarnas ökade möjlighet att kontrollera verksanvändning med hjälp av DRM. Ett aktuellt problem är att upphovsrätten upplevs som allt mindre legitimt och som en allt större börda för verksamhet med primärt icke-kommersiella motiv.

I avhandlingen hävdas att lagstiftarnas syn på DRM har varit alltför snäv, och att DRM-system bör betraktas ur ett bredare perspektiv. Avhandlingen strävar efter att åskådliggöra och öka förståelsen för DRM-systemens rättsliga dimensioner och erbjuder en alternativ modell för hur man kunde återbalansera det upphovsrättsliga systemet med beaktande av de ökade möjligheterna till elektronisk rättighetshantering både till rättsinnehavarnas och till användarnas fördel.

Avhandlingen utgör ett inlägg i diskussionen om hur informationssamhällets upphovsrätt borde utvecklas med beaktande av behovet att sammanjämka kommersiella och icke-kommersiella aspekter samt rättsinnehavares och användares intressen.
 
  © 2017 Jure AB