Klarspråk om skatter
   
 
Författare:Ahlqvist Eva-Lena
Titel:Klarspråk om skatter
Utgivningsår:2010
Omfång:102 sid.
Förlag:SNS
ISBN:9789186203634
Ämnesord:Ekonomi , Skatterätt

Pris: 184 SEK exkl. moms

 

I Klarspråk om skatter förklarar Eva-Lena Ahlqvist verkligheten bakom slagorden i den politiska skattedebatten. Avsikten är att med fakta som underlag både hyfsa debatten och väcka debatt.
Stat, kommuner och landsting tar in cirka 1 500 miljarder kronor i skatt per år. För de flesta hushåll är det den ojämförligt största utgiften. Ändå är det nog inte många som vet hur mycket de betalar eller hur pengarna används. Problemet är inte bara att inte alla vet hur mycket de betalar i skatt, utan också att alla inte har insett hur lönsamt det faktiskt har blivit för de flesta att arbeta mer. Den politiska debatten förvillar mer än den förklarar. Till exempel luras pensionärer att tro att de har fått höjd skatt, trots att de egentligen har fått sänkt.

Sverige behöver en bättre skattedebatt av både demokratiska och ekonomiska skäl. Och ett enklare, begripligare skattesystem med väl motiverade regler.

I bästa fall kan det ena bidra till det andra.

Eva-Lena Ahlqvist är chef för ledarredaktionen på Dagens Industri (partipolitiskt obunden) och har skrivit om skatter från politisk, ekonomisk och juridisk utgångspunkt i närmare 30 år.
 
  © 2017 Jure AB