Domare Rynges återkomst
   
 
Författare:Aspelin Erland
Titel:Domare Rynges återkomst
Utgivningsår:2017
Omfång:108 sid.
Förlag:Jure
ISBN:9789172237100
Ämnesord:Övrigt

Pris: 168 SEK exkl. moms

 

Detta är Den sista delen av domaren Oscar Rynges liv. Det börjar med att han flyr undan rättvisan, misstänkt för att ha dränkt sin hustru i badkaret i hövdingevillan. Livet är fyllt av upplevelser. Har rykte om sig att vara en god domare. Att han gjort sig skyldig till mord vill ingen tro. Det finns kvinnor i hans omgivning som hellre tar på sig skulden än ser honom försmäkta i fängelse. Så han kan fortsätta sitt bekymmersfria liv med en skuld som tynger honom.

Oscar Rynge regerar ensam i sin domsaga med notarier, kanslibiträden och tingshusvaktmästare som besättning. Nämndemännen är hans församling. Han ställer stora krav på sitt folk, men ännu större på sig själv. Fast han är en varmhjärtad person, som gärna spelar rollen som en förestående fader. Han som vill ställa allt till rätta.

Folket i Olsberg har respekt för sin hövding. Man vet att han har rätten på sin sida och kan döma till hårda straff. Rättvisa domar är för honom en hederssak.

Bilden av Oscar Rynge förmörkas av hans svaghet för starka drycker. Det är känt i byn att han dricker mer än lovligt. Vid många tillfällen kan man se honom ragla hem från fester.

Efter tingen samlas domare och nämnd på Gästis för att fira dömandet. Krögaren bjuder på goda måltider. Men middagarna slutar nästan alltid med att Oscar blir full. Hans vänner får hjälpa honom att finna den rätta vägen hem. Dagen efter en fylla stiger han upp i tidig morgontimma och inställer sig på tingshuset för att påbörja dagens arbete.

För Oscar Rynge blir det ett tragiskt slut på domarlivet. Han dör i ensamhet som en bruten man. Minnet av hans hustru Magdalena plågar honom. Hennes död kan han inte befrias från.
 
  © 2017 Jure AB