Förlåt, det är Göran som är död
� en brottslig satir
   
 
Författare:Sandgren Claes
Titel:Förlåt, det är Göran som är död � en brottslig satir
Utgivningsår:2018
Omfång:245 sid.
Förlag:Jure
ISBN:9789172237469
Ämnesord:Övrigt , Straffrätt

Pris: 74 SEK exkl. moms

 

Nu är den här. Sveriges (Europas?) första lärobok i juridik i skönlitterär form, en brottslig satir, som ger läsaren chansen att skratta hela vägen till sista raden där det avslöjas ”hur det går” i den här mångbottnade kriminalhistorien.

Det inträffar en hel del otäcka saker på vägen – titeln skvallrar om det – men inte bara det. Här finns ett rikt persongalleri, såsom det hederliga kommunalråd, de intriganta kommunaltjänstemän, den lättlurade domare, den lömske nämndeman, den aggressiva åklagare, den virrige advokat och den sluge invandrare, som har huvudrollerna; de inkompetenta målsägandebiträdena icke att förglömma. Brygden spetas av erotik, utpressning och matchfixning.

Åtskilliga personer figurerar alltså i denna bok. Ingen likhet med personer i levande livet är en tillfällighet.

Det här är alltså en form av lärobok, men stoffet är inte tillrättalagt som det brukar vara, utan tvärtom står verkligheten i förgrunden. Det kommer an på läsaren att spana efter de rättsliga problem som göms i myllret av händelser. Läsaren uppmuntras även att granska ohållbara resonemang, polisiära tabbar, usla förhör, ja t.o.m. juridiska gåtor.*

Boken är ämnad även för praktiker, som vill ta del av en kriminell historia. De kan lära av sina kolleger och kanske rentav känner igen sig i deras fadäser.

Claes Sandgren är professor emeritus i civilrätt, verksam vid Stockholm Centre for Commercial Law, Stockholms universitet.

*Exempel: Vilka är de tre möjligheterna att tolka följande mening: ”Kvinnor får lättare förkylningar än män.”?
 
  © 2017 Jure AB