SOU 2020:46 (Vol 1 & 2) En gemensam angelägenhet
� Betänkande från Jämlikhetskommittén (Fi 2018:07)
   
 
Titel:SOU 2020:46 (Vol 1 & 2) En gemensam angelägenhet � Betänkande från Jämlikhetskommittén (Fi 2018:07)
Utgivningsår:2020
Omfång:1200 sid.
Förlag:Norstedts Juridik
ISBN:9789138250822
Typ av verk:Statlig utredning
Serie:SOU, Statens offentliga utredningar nr. 2020:46
Ämnesord:Arbetsrätt

Pris: 750 SEK exkl. moms

 

Det går att samtidigt öka jämlikheten och stärka samhället både ekonomiskt och i andra avseenden. Det kommer dock att kräva investeringar i utbildning och bostäder och förändrade regler i trygghetssystemen. Det är några av huvudslutsatserna i Jämlikhetskommissionens betänkande. Kommissionen lämnar förslag på en rad politikområden. Utbildning, bostäder och integration är några av de viktigaste. Utbildning är central för att skapa jämlika villkor, från förskola till vuxenutbildning. Tidiga insatser är viktiga. Bostäder och närmiljö är också viktiga för att skapa jämlika uppväxtvillkor. Utredningen föreslår ett starkare statligt ansvar för bostadsförsörjningen genom statliga topplån och hyresgarantier. Allmännyttan bör ges ett tydligare mandat. Hyresgästernas inflytande över renoveringsbeslut behöver stärkas. Var femte invånare i Sverige har utländsk bakgrund. Migranter är i genomsnitt yngre än inrikes infödda, vilket gynnar samhällsekonomin. För att denna fördel ska kunna utnyttjas krävs dock att integrationen i skola och arbetsliv fungerar. Utredningen menar att Sverige har ett fönster på kanske 10–15 år för att ta vara på den demografiska fördel som immigrationen innebär.

Sedan 1990-talet har de offentliga systemen försvagats, och med mer osäkra anställningsformer står många helt utan försäkring. Det har sänkt tilltron till det politiska systemet. Kommissionen föreslår som riktpunkt att 80 procent av de försäkrade ska få 80 procent av den ordinarie lönen. Arbetslöshetsförsäkringen
föreslås bli obligatorisk och baserad på tidigare inkomst. Kommissionen föreslår att en större del av föräldrapenningen blir individuell, både på grundnivå och i den inkomstberoende delen, och gynnsammare villkor under graviditeten.

Särskild utredare: Per Molander
 
  © 2017 Jure AB