SOU 2020:38 Ökad trygghet för visselblåsare.
� Betänkande från Utredningen för genomförande av visselblåsardirektivet. (A 2019:02)
   
 
Titel:SOU 2020:38 Ökad trygghet för visselblåsare. � Betänkande från Utredningen för genomförande av visselblåsardirektivet. (A 2019:02)
Utgivningsår:2020
Omfång:805 sid.
Förlag:Norstedts Juridik
ISBN:9789138250716
Typ av verk:Statlig utredning
Serie:SOU, Statens offentliga utredningar nr. 2020:38
Ämnesord:Arbetsrätt , Offentlig rätt

Pris: 750 SEK exkl. moms

 

Föreslår bl.a. att visselblåsardirektivet huvudsakligen ska genomföras genom en ny lag som ersätter lagen (2016:749) om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden. Den nya lagen ska gälla inom all privat och offentlig verksamhet, dvs. inte endast inom de områden och vid de överträdelser som omfattas av visselblåsardirektivets tillämpningsområde. Den nya lagen ska inte ersätta, utan komplettera, befintliga föreskrifter om rapportering av överträdelser av EU-rätten. Den nya lagen ska inte inskränka det skydd som redan finns utan komplettera det. Det kommer därmed att vara möjligt för en visselblåsare att få upprättelse för en förlust eller kränkning på grund av en repressalie med stöd av både den nya lagen och andra regelverk. Utredningen föreslår att en rapporterande person inte, annat än i undantagsfall, ska kunna göras ansvarig för en överträdelse av tystnadsplikt, t.ex. en överträdelse av en sekretessklausul i ett avtal eller en tystnadsplikt som följer av offentlighets- och sekretesslagen. Ansvarsfriheten ska dock inte gälla om den rapporterande personen lämnar ut en hemlig handling eller åsidosätter en s.k. kvalificerad tystnadsplikt, dvs. en sådan tystnadsplikt som har företräde framför den grundlagsfästa meddelarfriheten.

Utredningen föreslår att kretsen av personer som ska ha skydd ska vara arbetstagare, egenföretagare, volontärer och praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan, och aktieägare som är verksamma i bolaget. Personerna ska ha skydd även innan tillträde och efter att de har lämnat verksamheten. Skyddet ska gälla vid rapportering av information om missförhållanden om det finns ett allmänintresse av att de missförhållanden som rapporteras kommer fram.

Särskild utredare: Inga-Lill Askersjö
 
  © 2017 Jure AB