SOU 2020:43 Bygga, bedöma, betygssätta - betyg som bättre motsvarar elevers kunskaper
� Betänkande från Betygsutredningen 2018 (U 2018:03)
   
 
Titel:SOU 2020:43 Bygga, bedöma, betygssätta - betyg som bättre motsvarar elevers kunskaper � Betänkande från Betygsutredningen 2018 (U 2018:03)
Utgivningsår:2020
Omfång:777 sid.
Förlag:Norstedts Juridik
ISBN:9789138250754
Typ av verk:Statlig utredning
Serie:SOU, Statens offentliga utredningar nr. 2020:43
Ämnesord:Offentlig rätt

Pris: 710 SEK exkl. moms

 

Utredningen föreslår bland annat att:

- Ämnesbetyg ska ersätta kursbetygen och införas i en ämnesutformad gymnasieskola och gymnasiesärskola.

- Ämnen ska delas in i nivåer för att dels säkra likvärdigheten i utbildningens innehåll i landet, dels behålla möjligheten att ett ämne med en ämnesplan ska kunna läsas i olika omfattning på olika program och inom kommunernas vuxenutbildning på gymnasial nivå.

- Modellen för ämnesbetyg innebär att det för varje ämne finns en uppsättning betygskriterier och att eleven efter en nivå får ett betyg i ämnet, vilket sedan ersätts när eleven efter nästa nivå får ett nytt betyg i ämnet.

- Kompensatorisk betygssättning ska införas i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå samt kommunal vuxenutbildning som särskild utbildning på gymnasial nivå.

- Betygen A–D ska omfattas av en kompensatorisk princip. Det innebär att betygskriterierna för betygen A–D inte behöver vara uppfyllda i sin helhet utan läraren ska vid betygssättningen göra en sammantagen bedömning och sätta det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper.

- Ytterligare ett underkänt betygssteg, Fx, ska införas i grundskolan, specialskolan, sameskolan, för grundskoleämnen inom gymnasieskolans introduktionsprogram samt i gymnasieskolan, och kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå.

Särskild utredare: Jörgen Tholin
 
  © 2017 Jure AB