Psykiatrin, tvånget och lagen
� En lagkommentar i historisk belysning
   
 
Författare:Grönwall Lars , Holgersson Leif , Idarsson Bertil
Titel:Psykiatrin, tvånget och lagen � En lagkommentar i historisk belysning
Upplaga:8 uppl.
Utgivningsår:2023
Omfång:366 sid.
Förlag:Norstedts Juridik
ISBN:9789139027621
Typ av verk:Lagkommentar
Ämnesord:Offentlig rätt

Pris: 665 SEK exkl. moms

 

Den psykiatriska vården har genomgått stora förändringar från äldre tiders hospital fram till våra dagars satsningar på frivillighet och öppenvård och på kortvariga frihetsberövanden inom den slutna vården.

Psykiatrin, tvånget och lagen redogör i lagkommentarens form för 1991 års lagar om psykiatrisk tvångsvård, rättspsykiatrisk vård och rättspsykiatrisk undersökning.

Verket inleds med en historisk beskrivning av utvecklingen inom den psykiatriska tvångsvården, och efter en översiktlig beskrivning av den allmänna hälso- och sjukvårdslagstiftningen redovisas sedan ingående de tre psykiatriska tvångslagarna samt reglerna i brottsbalken om behandlingen av psykiskt störda lagöverträdare.

I denna åttonde upplaga av verket har under kommentarerna till lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård och lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård antecknats en del rättsfall och JO-uttalanden som belyser hur lagarna har tillämpats i vissa fall. Vidare har ändringar och kompletteringar som genomförts av de psykiatriska tvångslagarna och i den omgivande lagstiftningen fram till den 1 januari 2023 beaktats.

Bakgrund och motiv till lagstiftningen behandlas utförligt. Verket avslutas med en bred källförteckning, som också innehåller skönlitteratur.

Psykiatrin, tvånget och lagen är avsedd att vara en handbok för jurister, läkare och andra handläggare i domstolar, kriminalvård, hälso- och sjukvård, socialtjänst osv. Den är också tänkt som lärobok inom främst juristutbildningen, läkarutbildningen och andra vårdutbildningar. Verket är vidare lämpligt vid fortbildning.

LARS GRÖNWALL, jurist och f.d. lagman, var ordförande i den statliga Socialberedningen, vars förslag låg till grund för 1991 års lagstiftning. Han har även senare medverkat i utredningar och lagstiftningsarbete på Socialdepartementets område.

LEIF HOLGERSSON, hedersdoktor i socialt arbete vid Stockholms universitet, avled 2016. Han var socionom och bl.a. mångårig föreläsare vid vårdhögskolorna.

BERTIL IDARSSON arbetar som rådman vid Förvaltningsrätten i Malmö. Innan dess arbetade han som rådman vid Förvaltningsrätten i Växjö och som regeringsrättssekreterare. Han har olika undervisningsuppdrag vid Domstolsakademin, bl.a. som kursledare för fördjupningskurs i LRV och LPT.
 
  © 2017 Jure AB